Jan PrinsJohanna KockertGijsbert GrevinckEnneke ten Brincke

Jan PrinsGeertjen Grevinck

Derck Prins

l i n k s
Children with:
Geesken Janknegt

Siblings:
Geertruijd Prins
Gerrit Jan Prins
Aaltjen Prins
Anna Johanna Prins
Jan Prins
Elisabeth Prins
Berend Prins
Herman Prins
Herman Prins
Hendricus Prins
Enneken Prins
Gijsbert Prins

Children:
Jan Prins
Anna Geertruijd Prins
Elisabeth Prins
Jan Henric Prins
Henricus Prins
Jan Mathijs Prins
Bernardus Prins
Derck Prins
  • Baptized: 3 NOV 1678, Aalten
  • Married 20 SEP 1705, Aalten, to Geesken Janknegt
  • Died: 6 AUG 1764, Aalten
  • Occupation: diaken, ceurnoot

    Derk Prins werd op 7 feb 1729 voogd over de dochters van zijn toen overleden broer Henricus Prins, zijnde Francina Geertruida Prins en Henrica Jacoba die met hun moeder Hendrica Hellingers in Amsterdam bleven wonen.

    Derk was in zijn woonplaats Aalten diaken van de nederdietsch gereformeerde kerk en trad herhaaldelijk op als gemachtigde of als ceurnoot van de schepenen te Bredevoort.

    Derk Prins is in 1731 getuige bij de lasterpartij van Hendrik Arentsen Sr. Zijn moeder Geertjen Grevinck is volle nicht van de vader van Hendrik Sr, zijnde Jan Arentsen , zv Roelof Arentsen.

    "Op 15 feb 1731 klaagt Dr Johan van Coeverden Hendrik Arentsen Senior (z.v. Jan Arentsen) aan "dat den beklaagde de onbeschaamde vuylaardigheid hadde gehad van den klager op den laast verwekenen 26 december ten huijse van Derk Prins in een vol geselschap voor den grootsten leugenaar die in 't land was, uijt te krijten." Getuijgen daarbij waren Berend Arentsen (volle neef, zv wijlen Gerrit Arentsen, broer van Jan Arentsen), Derk Prins (consobrinus van Hindrik Arentsen Sr, z.v. Geertjen Grevinck, volle nicht van Jan Arentsen), Gerrit Jan Prins (e.v. Berentjen Arentsen, dv Willem Arentsen, broer van Jan Arentsen) en Roeloff Hesselink (z.v. Maria Arentsen, gewezen zuster van Jan Arentsen). Omdat zij familie zijn behoeven zij niet te getuigen. De aanklager moet daarom 2 andere getuigen zoeken.
    Ook Wessel Wisselink van Boekholt was aanwezig.

    Uit het register der liberale giften anno 1748: "Derk Prins, getrouwd met Geesken Janknegt, wonende in het Rot van J.Cunink te Aalten het dorp." De liberale gift werd geheven door stadhouder Willem IV voor het bekostigen van de oorlog tegen Frankrijk die in 1747 ons land binnenvielen. Wie meer als fl 2000 aan geld en goederen bezat, moest over de waarde 2% bijdragen. Van fl.1000-fl.2000 was dit 1% en van fl.500-fl.1000 was dit 1/2%.

  • Generated by GreatFamily 1.1 - FREEWARE