Willem van den Bos

Willem Willemsz van den Bos

l i n k s
Children with:
Maritjen Cornelis van Seyl
Trijntje Symens van Swieten

Siblings:
Ary Willemsz van den Bos
Jan Willemsz Hogervelt

Children:
Apolonia van den Bos
Annetje van den Bos
Willem van den Bos
Jan van den Bos
Neeltje van den Bos
Neeltje van den Bos
Dirck van den Bos
Margje (Meritjen) van den Bos
Jesijntje van den Bos
Lijsbet van den Bos
Willemtje van den Bosch
Willem Willemsz van den Bos
  • Married NOV 1667 to Maritjen Cornelis van Seyl
  • Married MRT 1685 to Trijntje Symens van Swieten

    Ook bekend onder de naam Willem Hogervelt

    In de ondertrouwakte van Oudshoorn GK, 18 feb. 1685, staat vermeld:
    "Willem Willemsz van den Bos, weduwnaar van Maritje Cornelis van Seijl, met Trijntje Sijmens van Swieten, j.d. wonende beiden in de Ridderbuurt van Oudshoorn."


    Het dorp Oudshoorn, sinds 1918 opgenomen in de gemeente Alphen aan den Rijn, is gelegen aan een bocht van de Oude Rijn. Waarschijnlijk dat de naam Oudshoorn zijn oorsprong heeft in "Houthorne", dat wil zeggen de Hoorn (een bocht in een rivier) waar veel hout is. De H is er in de loop van de tijd afgeslepen en Outshoorn werd tenslotte Oudshoorn.

    Vanaf het jaar 1226 werd de Heerlijckheid Outshoorn ende Gnephoek bestuurd door een Ambachtsheer, die zijn voorrechten kreeg van de Graaf van Holland, wiens zetel in 's Gravenhage gelegen was. Oudshoorn wordt ook vaak de Ridderbuurt genoemd, zoals we vernemen in het boek "Beschrijving van de Heerlijkheid en het Dorp Alphen aan den Rijn" (1714). In het Jaar 1295 werden veertig van de voornaamste "huyslieden" in de Adelstand verheven en tot Ridders geslagen om hem te dienen in période van oorlog en vrede. In die tijd waren er vaak oorlogen met de Friezen en de Utrechtenaren. Merendeels waren die Ridders in Oudshoorn woonachtig.

    Het dorp Oudshoorn werd in het noorden van de Heerlijkheid Esselijckerwoude gescheiden door de Scheidsloot. In het westen lag het dorp Koudekerk, de grens was de Gemeene Vaert. Koudekerk lag zelf tegenover het dorp Hazerswoude, gelegen aan de linkeroever van de Oude Rijn. Ten oosten van Oudshoorn lag het Ambacht Aarlanderveen, de Kromme Aar vormde de grens met dat dorp. Ten zuiden stroomde de Oude Rijn rustig in de richting van Katwijk aan Zee naar de Noordzee, de uitmonding was al sinds het jaar 860 verzand geraakt en door een sluis vervangen. Aan de linkeroever van de Oude Rijn lag het dorp Alphen, of liever gezegd de Heerlijckheid Alphen (ook wel Alfen geschreven). Plemper leert ons dat Oudshoorn "uit beschaamdheid om 't lands vernielen syn veenplas agter de Ridderbuurt verbergt".

    Door het uitvenen van omringende gronden sinds de 14de eeuw waren er al heel wat grote plassen ontstaan. De scheiding tussen Oudshoorn en de Gnephoek was de Heymanswatering, een vaart die het Braasemmer Meer met de Rijn verbond. Het was in het jaar 1062 gegraven onder het bestuur van de Landvoogdes Geertruid, en naar haar vader genoemd, Hertog Heymans van Saksen. Een brug, de Heymansbrug, lag over de vaart vlakbij waar hij in de Rijn uitmondt. Hier staat sinds eeuwen een Café-Restaurant (vroeger een herberg) toepasselijk s'Molenaarsbrug genoemd, en die nu door Jan Zaal, gedreven wordt. In de 18de eeuw lag hier ook een aanlegplaats voor de trekschuit van Leiden naar Utrecht. En voor de Tweede Wereldoorlog een veerpontje waarmee men de Rijn over kon varen, naar waar nu het beroemde vogelpark Avifauna ligt.
    (Bron: Hans Kroon; website Alphen ad Rijn)

  • Generated by GreatFamily 1.1 - FREEWARE