Jan ArentsenGerritjen Greven

Derk ArentsenCatharina Renking

Hendrik Jan Arentsen

l i n k s
Children with:
Dersken Stubbeler

Siblings:
Willemina Arntsen
Gradus Arentsen
Aleida Hartmerdink
Theodora Geertruit Hartemink

Children:
Margarita Arntzen
Barendina Arentsen
Hendrik Jan Arentsen
 • Born: 1715
 • Married to Dersken Stubbeler
 • Died: 19 MRT 1755, Varsseveld

  Hij kwam in op 27 aug 1736 van Breda bij de nedd.ger. kerk te Varsseveld.

  Zij wonen op de Zinderhoek in Varsseveld. De vader van Hendrik Jan is de broer van Enneken Arentsen.

  Hendrik Jan verkrijgt op 27 apr 1750 van Derk Arndsen en Lisebeth Garretsen "hun halve Horste onder 't Goed Weggeler gehoord hebbende in de boerschap Westendorp langs het Ippenstuk en Hiddingsbosch". Mogelijk is deze Derck zijn vader.

  "Passeren obligatie ad f500,- 5% ten profijte van Will.Troost en Aaltjen Wylichen tegen verband van de halve Horste in Weggeler gelegen" dd 7 nov 1752.

  Zij cederen aan Jan Brussen, huis, hof en veenplaats aan de hof van Hendrina Arentsen w.v. Colenbrander, en 't veen tussen de veenplassen van Kreeftenberg op 10 mei 1754.

  Op dinsdag 18 maart 1755 wordt Hendrik Jan per ongeluk neergeschoten door zijn neef Harmen Beckink bij de eendenjacht met Harmen en Hendrik Jan Beckink, Willem Bussink en Gart Jan Kremer. Hij is geraakt in de bil aan "'t hooft van 't os femoris", de gewrichtkop van het dijbeen.
  Per kar wordt hij naar huis vervoerd, maar heeft zoveel bloed verloren dat hij dezelfde dag overlijdt. Uiteindelijk wordt een verklaring opgesteld dat neef Harmen niet schuldig is, ondertekend door Dersken Stubbelaar, Severijn haar vader, Gradus Arnsen als broer, Wijlmijna Arsena als zuster, Berent ten Hoeve als oom, Rutger Post als oom, Roelof Aarntsen als neef en Gart Jan Arentsen als neef.

  Jan was predikant van Varsseveld van 1732 tot 1769.

  Ds Johan Gerard Huinink bezocht Hendrik Jan Arentsen vlak voor zijn dood en stelde de volgende verklaring op:
  "Certificre en verklare ik, ondegeschr.predicant te Varssevelt, dat ik den 18 dese maants ten huijse van den gewonden dog nu overleden Hendrik Jan Arentsen gehaalt en geweest ben met versoek, een gebed voor hem te doen, den welken ik bevond nog wel bij sijn verstand en oordeel te sijn, en met eijgenen monde tot mij seide, dat hij nooijt met Hermen Bekking, van wien hij de schoot ontfangen heeft, enig verschil gehad heeft nog ook te desen tijde niet gehad heeft, en dus gansch niet met opset, maar bij een puur ongeluk sijn wonde ontfangen heeft en het hem van herten van stonden aan als ook nog vergaf.
  Act Varssevelt den 20e maart 1755
  J.G.Huijnink, VDM ibidem."

 • Generated by GreatFamily 1.1 - FREEWARE