Henrick ArentsenJan de Greve

Jan ArentsenGerritjen Greven

Harmen de Ouden Arentsen

l i n k s
Siblings:
Enneken Arentsen
Hendrik Arentsen
Hendrik Arentsen
Jenneken Arentsen
Lucas Arentsen
Derk Arentsen
Harmen Arentsen
Margrieta Arentsen
dochter Arentsen
Harmen de Ouden Arentsen
 • Born: V. 1669, Varsseveld
 • Married 6 OKT 1726, Aalten, to Hendersken Nagtegaal
 • Married to Nn Nn
 • Married to Aaltjen Greutink
 • Died: 26 OKT 1745, Varsseveld
 • Occupation: landbouwer

  Harmen is tot 3 maal toe getrouwd geweest, maar had waarschijnlijk geen kinderen.
  Harmen werd op 9 okt 1745 te Varsseveld begraven.

  Harmen heeft een getrouwde broer Hendrik. Tevens heeft hij een zwager Willem, e.v. Enneken Arentsen, de vader van Roelof en Garrit Jan Arentsen.

  Op 17 nov 1695 te Varsseveld zou Harmen van zijn broer Hendrik en echtgenote voor 450 Caroli gulden en een dukaat gekocht hebben 1/6 deel van zijn quotum van Weggelaar, Preustink en Entink. Als Hendrik zelf niet bebouwt, zal hij het voor de helft moeten verpachten aan Harmen (als die dat wil). Op 17 nov 1695 betaalt Harmen f150 en op 26 mei 1696 het restant. Getuigen zijn Wessel Schilderink, Jan Wissink en H.Crussen.

  Het is niet zeker of deze Harmen ouderling is geweest. In de tijd dat de Laurentiuskerk op 14 sep 1723 afbrandde, was ene Harmen Arentsen ouderling. In 2 uur tijd verbrandde de kerk, 54 huizen, 6 schuren en enkele branderijen, beesten en varkens. Harmen leed 200 gld schade.
  Bij de lijst van verbrande goederen en de voedselverdeling blijkt een Harmen Arentsen met in totaal 2 personen 2 spint rogge en 2 schepel boekweit verloren te hebben. Op folio 004 staan andere waarden.
  (Bron: KA V'veld, inv.103 folio 002)

  Harmen zou op 1 febr 1725 een obligatie van 240 gulden van zijn broer Hendrik ontvangen hebben.

  Op 2 okt 1726 maken Harmen en Hendrica hun testament op te V'veld . In dit testament zal Hendrica Nagtegaal 500 hollandse guldens ontvangen bij overlijden van Harmen. Maar ook andersom zal Harmen bij overlijden van Hendrica 500 hollandse guldens verkrijgen uit de goederen van haar en haar overleden moeder. Bovendien zullen elk de helft van de goederen
  en het vruchtgebruik van de andere helft hebben zolang zij nog leven.
  Getuigen zijn Jan Nagtegaal (vader), Willem en Jan Dirk Cappers en B.R.Vierakkers. Ondertekend 2 okt.1726, Varsseveld.

  Beiden hebben van Angenies Nagtegaal en echtgen.Willem Cappers een derde portie uit een 4e part van het huis in Aalten aangekocht.

  Op 23 jan 1730 nemen Harmen Arentsen en Henrica Nagtegaal 1/5 van Berentjen Navis en Gerrit Huyminck als onderpand.

  In april 1735 worden Harmen Arentsen en Hendrica Nagtegaal met attest uit Varsseveld als lidmaat opgenomen bij de kerk van Aalten.

  Harmen verkrijgt op 16 juni 1736 in het Ambt Wisch van zijn broer al zijn goederen, acten en kredieten, mits hij Hendrik en diens vrouw verder onderhoudt en begraaft. Hendrik overlijdt in 1738 te Varsseveld.

  Harmen bezat naast de goederen van broer Hendrick 1/6 gedeelte aan erf en goed Bleckink (Woolt), 2 schepels Aalter Enk, 1 schepel op Cemena (Aalten), 1 schepel op Rott (Aalten), 1/4 van een hof bij de Rottbrug en 1/4 van 't huis van de ouders van Henrica Nagtegaal.

 • Generated by GreatFamily 1.1 - FREEWARE